یاسر موحدفرد مطرح کرد: رد پای خانهتکانی در شاهنامه فردوسی

به گزارش پایگاه خبری شاهنامه به نقل ار خبرگزاری میزان نشر یافته در ۲ اسفند ماه ۱۴۰۳
خبرگزاری میزان – هر ساله با نزدیک شدن به عید نوروز بیشتر خانوادههای ایرانی به خانه تکانی مشغول میشوند اما اینکه خانه تکانی چه فلسفهای دارد و از کجا وارد فرهنگ نوروزی ایرانیان شده خود داستانی بلند دارد.
رسمی ایرانی اسلامی برای پاکسازی در همه ابعاد؛ چرا «خانهتکانی» پای ثابت برنامههای آخر سال شد؟
خانهتکانی در تمام کشورهایی که سنت نوروز در آن رواج دارد به اجرا گذاشته میشود. نوسازی، بازسازی و پاکسازی جزو عناصر اصلی این سنت محسوب شده و در آداب اسلامی نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
رد پای خانهتکانی در شاهنامه فردوسی
یاسر موحدفرد، دبیرکل بنیاد فردوسی با بیان اینکه شاهنامه فردوسی سراسر تاریخ باشکوه ایران همراه با آداب و رسوم، دانشها، هنرها و آیینهای ایرانیان را مطرح کرده است، گفت: خانهتکانی را باید به عنوان بخشی از سنتهای نوروز در نظر گرفت.
وی ادامه داد: جشنهای ایرانی و آیینهای باستانی همه ردپایی از فرهنگ پیشین دارد. پاکسازی چه به معنای عملی آن در زندگی و چه به معنای درونی برای آدمی، هر دو در آیینهای کهن ایرانیان و دانشنامه شاهنامه فردوسی اهمیت دارد. مقوله زدودن غبار روحی و شستن کدورتها از دل در شاهنامه فردوسی به درستی مورد توجه قرار گرفته است.
یاسر موحدفرد با بیان اینکه فردوسی مقوله خانهتکانی را به گونهای ماهرانه و از بعد روحی و فکری در قالب برخی داستانها مورد بررسی قرار داده است، گفت: از خانهتکانی به گونه فیزیکی آن در محفلهای خانوادگی و به گونهای ویژه در پردیسها که جایگاه آیینهای باستانی و دادگستری بوده در شاهنامه فردوسی یاد شده است. بر پایه آیینهای ایرانیان باستان در همان ۵ روزه پایانی سال که از ۲۵ اسفند ماه آغاز میشده است، خانهتکانیها در پردیسها، نیایشگاهها، محلهها و خانهها رواج داشته است.
دبیرکل بنیاد فردوسی اظهار کرد: در نوروز آیینهای دیگری مانند احترام به بزرگان و پاک کردن گرد و غبار از خانه بزرگان که زمینهای برای نزدیکی دلها فراهم میکرده و از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و هنوز هم مرسوم است. از گذشته تا کنون، خانهتکانی به عنوان یک خیزش اجتماعی که پاکسازی را در همه ابعاد در دستور کار دارد، دیده میشود؛ بر پایه این آیین و سنت ایران باستان مردم به یاد نیاکان و درگذشتگان به سر مزار آنها حاضر میشدند و به غبارروبی مزار نیاکان خود میپرداختند. خانهتکانی در آداب اسلامی نیز مورد تأکید قرار گرفته و از این رو پیوستگی میان فرهنگ ایران و اسلام سبب شده است تا این رسوم ریشه در افکار جامعه ایرانی اسلامی داشته و تا به امروز ادامه پیدا کند.