تاریخ و تمدن ایران در عصرگاه شنبههای بخارا
خبرنگار: یاسر موحدفرد
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری شاهنامه
هفتمین نشست از سلسله نشستهای عصر شنبههای نشریه بخارا با همکاری کافه مانا و مؤسسه ایکوم، اختصاص یافته است به سخنرانی عبدالمجید ارفعی درباره «جایگاه کتیبههای بارو تخت جمشید در تاریخ تمدن ایران».
این نشست در ساعت پنج بعدازظهر شنبه هفدهم اردیبهشتماه ۱۴۰۱ در کافه مانا واقع در تهران، بلوار کشاورز، خیابان وصال شیرازی، کوچه اسلامی ندوشن، پلاک ۶ برگزار شده است.
پیشینه عبدالمجید ارفعی
زاده ۹ شهریور ۱۳۱۸ شهر اوز استان فارس
تحصیل متوسطه را در دبیرستانهای البرز و دارالفنون به پایان رساند. از همان دوران دبیرستان زبان اوستایی را زیر نظر استاد جلال متینی و زبان پهلوی را با راهنمایی موبد رستم شهبازی آموخت.
سپس به تحصیل در رشته زبان و ادب فارسی در دانشگاه تهران پرداخت و به پیشنهاد دکتر بهرام فرهوشی همزمان با تحصیل به تدریس زبان پهلوی در کلاسهای سطح اول دانشگاه پرداخت.
پس از پایان تحصیل با پشتیبانی دکتر پرویز ناتل خانلری برای ادامه تحصیل به دانشگاه پنسیلوانیا رفت و آموختن زبانهای بینالنهرینی را زیر نظر استادان: آیخلر، کریمر و شوبرگ ادامه داد.
سپس برای فراگیری زبان ایلامی راهی موسسه شرقی دانشگاه شیکاگو شد و در محضر استاادانی همچون: ا. لئو. اوپنهایم، ریچارد هلک، آیگنس گلب و برینکمن به تحصیل پرداخت و پایاننامهاش را با نام «زمینههای جغرافایی گلنبشتههای تخت جمشید» زیر نظر استاد هلک ارائه داد.
پس از بازگشت به ایران، کار در فرهنگستان ادب و هنر را همراه با دکتر مهرداد بهار، دکتر کتایون مزداپور و دکتر مهین صدیقیان آغاز کرد. در سال ۱۳۵۶ به پیشنهاد و تشویق دکتر خانلری اقدام به ترجمه استوانه کورش کرد که در سال ۱۳۵۸ به چاپ رسید.
دکتر ارفعی تحقیقهای گستردهای را بر روی کتیبههای قلعه باستانی شوش و آجرنوشتههای تختجمشید انجام داده است.
در تابستان ۱۳۷۷ با همکاری شاهرخ رزمجو و گیتا بهرامی نیکخواه تالار کتیبههای موزه ملی ایران راهاندازی شده است؛ همچنین در سال ۱۳۸۱ به درخواست دکتر محمد بهشتی و دکتر احمد محیط طباطبایی، تالار کتیبههای شوش در قلعه باستانی شوش را راهاندازی کرد.
از اثرهای عبدالمجید ارفعی میتوان به: «گلنوشتههای باروی تختجمشید» (۱۳۸۷) و «فرمان کورش بزرگ» (۱۳۸۹) اشاره کرد. همچنین از ایشان کتاب «قانونهای بینالنهرین» (ده الی دوازده قانون سومری و اکدی) آماده نشر است.