تاریخچه باغ گلهای اصفهان
عکاس: آدن زادوریان
خبرنگار:نرگس صافی
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری شاهنامه
خوشبختانه در دهههای اخیر فضاهای سبز شهر اصفهان در پرتو برنامهريزیها و تلاشهای شهرداری و سازمان پارکها و فضاهای سبز گسترش يافته است؛ بهگونهای که سرانه فضای سبز اين شهر بهازای هر شهروند به مرز حدود ۱۳/۵ متر مربع رسيده است، رقمی كه در يک مقايسه اجمالی به حداقل استاندارد جهانی يعنی ۱۵ متر مربع نزديک شده است. اين فضاهای سبز كه از پارک های اصفهان به شمار میآید، شامل فضاهای دلانگيز حاشيه زايندهرود و بوستانهای محلی و كوهستانی و جنگلی است. زيبايی، شادابی و پالايش نسبی هوای شهر اصفهان را باعث شدهاند.
دیدنیهای باغ گلهای اصفهان
باغ گلهای اصفهان دارای بخشهای متنوعی است که برخی از آنها شامل موارد زیر میشوند:
- باغ صخرهای
وسعت باغ صخرهای ۲۵۰۰ متر و ارتفاع آن سه متر است و ۲۵۰ گونه گياهان صخرهای در اين باغ كاشته شده است.
- آبنما
اين آبنما در سمت شرقی باغ صخرهای قرار دارد و از ارتفاع چهارمتری حجم قابل توجهی از آب به داخل بركه ريزش میكند. در ساختمان آبشار از انواع سنگهای رودخانهای استفاده شده است تا آبشار طبيعی جلوه کند.
- بركه
به منظور تلطيف هوا و پرورش انواع گياهان آبزی در طرح باغ بركهای به مساحت حدود ۳۵۰۰ متر مربع در ضلع جنوب شرقی باغ ساخته شده است.
- محوطه باغ
سطح كلی قطعههای باغ چمنكاری شده است. در مركز باغ طرح فرش دیده میشود، طرحی که يكی از نقشهای اصيل و ديرينه اصفهان است. برای شکلدهی به گل و بوته و ترنج فرش از انواع و اقسام گلها استفاده کردهاند. گذرگاههای باغ با حدود ۵۰۰۰ متر مربع مساحت، با نوعی كفپوش (سنگهای گرانيت) با طرحهای ویژه ساخته شده است.
- نردههای اطراف باغ
با توجه به تنوع گلها و گياهانی كه نياز به مراقبت ويژه دارند، اطراف باغ با نردههای ساده و ديوار سبز انواع پرچين محصور شده است؛ بهگونهای كه ضمن جلوگيری از تردد افراد بهصورت ديوارهای سبز محدوده باغ را مشخص سازد.
- باغ گياهانی دارويی و خوراكی
اين مجموعه با مساحتی در حدود ۱۱۷۰ متر مربع دارای ۱۳۲ گونه از انواع گياهان دارويی و خوراكی موجود در منطقههای گوناگون ايران است كه بر پایه يک سری مطالعه، انتخاب و نسبت به كشت آن اقدام شده است.
- باغ سوزنی برگان
اين قسمت دارای انواع درختان سوزنی برگ است كه مساحتی بيش از ۲۱۶۶ مترمربع از باغ را به خود اختصاص داده و در کنار درياچه واقع شده است. تنوع گونهها در اين مجموعه بالغ بر ۸۶ گونه است.
- باغ گياهان پيازی
اين مجموعه نيز با انواع گياهان پيازی شكل گرفته و سعی شده با استفاده از تعداد قابل توجهی از گونههايی كه با شرايط آب و هوايی اصفهان سازگاری دارند، منظره زيبايی به نمايش گذاشته شود. تعداد گونههای اين مجموعه ۳۸ گونه و مساحت آن بالغ بر ۷۴۰ مترمربع است.
- باغ رز
در قسمتی از باغ، باغچههايی بهمنظور كشت انواع گل رز در ايران در نظر گرفته شده است.
- مجموعه گونههای زنبق
اين مجموعه نيز با مساحتی در حدود ۹۰۰ متر مربع در ضلع شرقی باغ و در كنار آمفی تئاتر قرار دارد با تعداد ۴۶ گونه گياهیودارای گونههای متعدد زنبق است.
- مجموعه پرچين
بهدمنظور جداسازی و تفكيک قطعههای گوناگون از پرچينهای متفاوت با گونه مورد، انواع شمشاد، و زرشک استفاده شده است كه طول عمليات اجرايی در اين بخش به ۱۵۴۰ متر میرسد.
- مجموعه گونههای داوودی
اين مجموعه نيز با مساحتی در حدود ۹۰۰ متر مربع در ضلع شرقی باغ با تعداد ۲۶ گونه گياهی پيشبينی شده كه دارای گونههای فراوانی از گلهای داوودی است.
- راهرو اصلی
گذرگاههای اصلی و فرعی با بهرهگیری از آب نماهايی به قطع ۸۰×۴۰ سانتیمتر همراه با فوارهها متعدد اجرا شده كه طراوت و زيبايی خاصی به مجموعه بخشيده است. آب مورد بهرهبرداری از مركز باغ به آبنماها متصل شده و پس از برگشت دوباره بهگونه چرخشی جريان میيابد.
امکانهای باغ گلهای اصفهان
افزون بر بخشهای یاد شده، باغ گلهای اصفهان دارای امکانهای رفاهی زیر است:
- آلاچیق
- محوطه بازی کودکان
- شربتخانه
- غرفه فروش
بهترین زمان بازدید از باغ گلهای اصفهان
باغ گلهای اصفهان در هر فصل جذابیتهای خاص خود را دارد اما بهدلیل شکوفایی بیشتر گلها و آبوهوای مطبوع، بهار و بهویژه ماه اردیبهشت بهترین زمان برای بازدید از باغ گلهای اصفهان است. بهترین ساعتهای بازدید نیز صبح تا ظهر است. در این بازه زمانی مجموعه بیشتر خلوتتر از دیگر زمانها است.