گزارش تصویریمیراث و گردشگری

عمارت شاپوری شیراز

خبرنگار: عمران حیدری آریا - عکاس: پریسا شکری

عمارت شاپوری شیراز
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری شاهنامه
عمارت شاپوری در خیابان کریم‌خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی شهر شیراز قرار دارد. برای دسترسی به این مکان تاریخی می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به عمارت شاپوری، ایستگاه زندیه است که با پیاده‌ شدن در آن و اندکی پیاده‌روی، می‌توانید از خیابان‌های توحید و انوری به مقصد برسید. اگر هم قصد استفاده از اتوبوس را دارید، سوار سرویس‌های خط پایانه ولیعصر یا پایانه نمازی شوید و در ایستگاه چهارراه زند پایین بیایید. از این ایستگاه با کمی پیاده‌روی، از طریق خیابان انوری به عمارت شاپوری خواهید رسید.عمارت شاپوری از زیباترین باغ‌عمارت‌ها و مکان‌های دیدنی شیراز است.
این عمارت به دوره پهلوی اول تعلق دارد و در آن می‌توان تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی را مشاهده کرد. در این مجموعه جلوه‌های طبیعی باغ و معماری زیبای بنا در کنار یک‌دیگر چشم‌اندازی خودویژه را خلق کرده‌ است.
این باغ‌عمارت که در تاریخ ۱۶ مهر سال ۱۳۷۹ به‌عنوان یک اثر ملی با شماره ۲۷۸۱ ثبت شد؛
هم اکنون میزبان کافی شاپ و رستوران عمارت شاپوری است.
عمارت شاپوری دو طبقه دارد و زیربنای آن ۸۴۰ متر مربع و مساحت اصلی زمین آن ۴۶۳۵ متر مربع است.
بنا به سبک معماری قاجاریه ساخته شده است و در فهرست نخستین بناهایی قرار دارد که با رویکرد معماری آزادانه طراحی و ساخته‌ شده‌اند.
این عمارت از سال ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ زیر نظر معمار معروف، ابوالقاسم مهندسی، ساخته شد و  به عبدالصاحب شاپوری، یکی از بزرگ‌ترین تاجران شیراز، تعلق داشت. تا اوایل دهه ۷۰ هجری شمسی، خانواده شاپوری در این باغ عمارت سکونت داشت اما چند سال پس از اوایل این دهه، خانه به‌صورت متروکه درآمد.
در سال ۱۳۷۸ سازمان وقت میراث فرهنگی استان فارس این عمارت مجلل را از خانواده شاپوری خریداری و در فهرست میراث فرهنگی ایران ثبت کرد.
نقشه و طرح کلی این عمارت بسیار ویژه و در دوره خود بی‌نظیر بوده است؛ در این بنا از راه‌پله استفاده‌ کرده‌اند که در هیچ‌یک از بناهای آن زمان راه‌پله دیده نشده است. در داخل عمارت اتاق‌های فراوانی وجود دارد که هرکدام دارای کارکرد خاصی است. نوآوری‌های استفاده‌ شده در باغ‌عمارت شاپوری آن را به یک باغ ایرانی اروپایی تبدیل کرده است.
دسترسی اصلی ساختمان در محور اصلی نیست و برای ورود به داخل آن باید چرخش ۹۰ درجه‌ای در نمای شمالی داشت. معبرهای باغ نیز از الگویی کاملا متقارن پیروی می‌کند اما درختان به‌صورت قرینه کاشته نشده‌اند. هم‌چنین اضافه کردن بالکن، سنتی غیرمتعارف در معماری ایران بود اما در این بنا از بالکن استفاده‌ شده است.
در نمای غربی عمارت ستون‌های مدور و منقوش گچی با کاشی‌کاری‌های طرح هخامنشی بر پیشانی ایوان فوقانی دیده می‌شود و در مرکز باغ عمارت، حوض پنج پر بزرگ زیبایی وجود دارد که جلوه‌ای زیبا به باغ داده است.
از جمله درختان کاشته شده در باغ شاپوری می‌توان به سرو، افرا، چنار، انجیر، انار، نارنج و خرما اشاره کرد که در کنار گل‌های رز و شمعدانی، باغ را به زیبایی آذین کرده‌اند.کافی شاپ و رستوران عمارت شاپوری محلی دنج و زیبا برای گذراندن وقت است و فرصتی عالی برای تجربه‌ای خودویژه از خوردن خوراک در خانه‌ای تاریخی.
خوراک‌های ایرانی و محلی مانند: دیزی، کباب‌ها و لاپلویی گوشت در بخش رستوران و انواع نوشیدنی‌های تابستانی و بستنی و قهوه در بخش کافی شاپ عرضه می‌شود.
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 3 =

دکمه بازگشت به بالا
سوالی برایتان پیش آماده؟ از ما بپرسید...
×
گفتگو را شروع کنید
سلام! برای چت در واتساپ بر روی هر کدام از اکانت های پشتیبانان ما که میخواهید کلیک کنید.
Whatsapp chat Whatsapp chat
شروع مکالمه
بستن