سینما و تئاتر

رونمایی نسخه اصلی پوستر فیلم «شیر سنگی» با طراحی «مرتضی ممیز»

خبرنگار: منصور جهانی

به گزارش اختصاصی پایگاه خبری شاهنامه‌نیوز

جلسه اکران اختصاصی و نقد و بررسی فیلم سینمایی «شیر سنگی» به کارگردانی «مسعود جعفری جوزانی» از دیدگاه مردم‌شناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه حقوق عمومی در خانه اندیشمندان علوم انسانی در تهران برگزار شد.

انجمن حقوق‌شناسی و گروه حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی با همکاری مؤسسه «جوزان فیلم» ۳۷ سال پس از اکران عمومی موفقیت‌آمیز فیلم سینمایی «شیر سنگی» از ساخته‌های ماندگار «مسعود جعفری جوزانی» جلسه اکران اختصاصی و نقد و بررسی این اثر سینمایی را در ساعت ۱۶ تا ۲۰ روز شنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۲ در شهر تهران برگزار کرد.

در این نشست که از نسخه اصلی و بازیابی‌شده پوستر فیلم سینمایی «شیر سنگی» اثر زنده‌یاد استاد «مرتضی ممیز» رونمایی شد؛ دکتر «مصطفی ملکیان» استاد فلسفه و اخلاق، دکتر «حسن وکیلیان» دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر «داریوش رحمانیان» دانشیار دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و سردبیر مردم‌نامه، دکتر «سجاد فتاحی» جامعه شناس و پژوهشگر سیستم‌های حکمرانی و «مسعود جعفری جوزانی» فیلم‌نامه‌نویس و کارگردان فیلم سینمایی «شیر سنگی» به سخنرانی کردند.

نشست اکران اختصاصی و نقد و بررسی فیلم سینمایی «شیر سنگی» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

«شیرسنگی» The Stone Lion محصول سال ۱۳۶۵ پروژه بلندپروازانه‌ای با فیلم‌نامه قوی است که نمادی از تقابل سنت و مدرنیته به‌ حساب می‌آید. حضور انگلیسی‌ها به واسطه بهره‌برداری از نفت که قتل یکی از آن‌ها تقابلی تا سرحد مرگ، میان دو بزرگ از ایل بختیاری ایجاد می‌کند؛ با نقش‌آفرینی «عزت‌اله انتظامی» و «علی نصیریان» تبدیل به مهم‌ترین و ماندگارترین فیلم کارنامه جوزانی می‌شود و در پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر نیز در میان فیلم‌های شاخص سینمای ایران به چشم آمده و جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را دریافت می‌کند و در جشنواره‌های خارجی معتبری از جمله در یازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم «مونترال» Montreal در بخش «سینمای امروز و فردا» در شهر مونترال در کشور کانادا روی پرده رفت و مورد تقدیر نیز قرار گرفت.

«جی اسکات» Jay Scott  منتقد سرشناس سینمایی در نقدی که در مورد فیلم سینمایی «شیرسنگی» در روزنامه مطرح کانادایی «گلوب اند میل» The Globe and Mail به رشته تحریر در آورده، نوشته است: «شیرسنگی» کار متفاوتی است؛ این فیلم، بیشتر به «جان فورد»، «آکیرا کوروساوا» و کارگردان فقید ترکیه «ییلماز گونی» نزدیک است تا به «سرگئی پاراجانف». موضوعی که در دهه ۳۰ اتفاق می‌افتد، داستان خشونت‌آمیز یک چوپان بختیاری را بازگو می‌کند که ایلش برای خارجی‌ها از لوله‌های نفت حفاظت می‌کند. طی این پروسه، فرهنگ ایلاتی در حال نابودشدن است. نقش چوپان که به‌وسیله «علی‌رضا شجاع‌نوری» بازی می‌شود؛ به اشتباه، متهم به قتل یک انگلیسی است که جسدش را پیدا کرده و ماهرانه به خاک سپرده ‌است. این اتهام نادرست، باعث جنگی طایفه‌ای می‌شود که استعاره‌ای آشکار از مبارزه‌های سیاسی ایران هم‌روزگار است. در یک سو، تکنوکرات‌های ترقی‌خواه که طرفدار کنار گذاشتن سنت هستند؛ صف کشیده‌اند و از سوی دیگر، سنت گرایانی که تغییر را امر بدی تلقی می‌کنند.

این منتقد سرشناس سینمایی در ادامه مطلب‌اش درباره «شیر سنگی» ساخته «مسعود جعفری جوزانی» نوشته ‌است: نسبیت‌‌گرایی سیاسی و فرهنگی جوزانی با سال‌ها زندگی در آمریکا شکل گرفت.

در سال ۱۹۷۲ هنگامی که نمایش‌نامه‌ای که او نوشته بود به دلیل ماهیت سیاسی مورد تأیید دوره پهلوی قرار نگرفت؛ پس او به کالیفورنیا در آمریکا رفت و ۳ سال در شهر «مودستو» زندگی کرد و سپس به سانفرانسیسکو مهاجرت کرد. جایی‌که کارشناسی و کارشناسی ارشد هنرهای ارتباطی را در رشته سینما و گرافیک از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو دریافت کرد.

نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا
سوالی برایتان پیش آماده؟ از ما بپرسید...
×
گفتگو را شروع کنید
سلام! برای چت در واتساپ بر روی هر کدام از اکانت های پشتیبانان ما که میخواهید کلیک کنید.
Whatsapp chat Whatsapp chat
شروع مکالمه
بستن